Radionice "HUB za digitalnu sigurnost" u Travniku i Bihaću

HUB za digitalnu sigurnost

Održane su radionice u Travniku i Bihaću u sklopu projekta #HUBzadigitalnusigurnost kroz 3 ključna dijela: teorija, praksa i grupni rad.

Tokom teorijskog dijela, predavačica Lejla Softić je predstavila ključne pojmove kao što su digitalni mediji i društvene mreže, govor mržnje, dezinformacije, ekstremizam i nasilni ekstremizam. Posebna pažnja posvećena je konceptima "crno-bijelog" razmišljanja, osjećaja superiornosti i dehumanizacije, te pojmu kritičkog razmišljanja i njegove uloge u prevenciji govora mržnje i ekstremizma.

Praktični dio radionice je obuhvatio prepoznavanje medijskog manipulativnog sadržaja u svakodnevnom životu. Učesnici i učesnice su dobili praktične savjete kako identifikovati fake news i kako te informacije prijaviti ako primijete govor mržnje na društvenim mrežama.

Grupni rad je bio završni segment radionice, gdje su učesnici i učesnice, podijeljeni u manje grupe, analizirali sadržaj određenih portala i društvenih medija primjenjujući stečeno znanje.

"Nasilje na društvenim mrežama i govor mržnje su pojave sa kojima se svakodnevno susrećemo. Potrebno je osmisliti nova pravna pravila i strategije kojim će se regulisati i spriječiti ovakve prijetnje.", istakla je Merisa Nesimović, studentica Pravnog fakulteta u Bihaću.

Projekat finansira Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH.